www.rookvrijezorg.com gelanceerd

In 2030 is de gehele zorg rookvrij, dit is zo afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Om zorginstellingen daarbij te ondersteunen is op 4 december de website www.rookvrijezorg.com officieel gelanceerd.

De website bevat best practices uit algemene en academische ziekenhuizen, verslavingszorg- en GGZ-instellingen die al een rookvrije werk- en behandelcultuur hebben gerealiseerd of daarin een aardig eind op weg zijn. Het biedt een toolkit met tips and tricks voor het rookvrij maken van zorginstellingen. Van beleids- en communicatieplannen tot checklists, informatie over rookstop ondersteuning en een wachtkamerfilmpje.

De website is een initiatief van Koepelorganisaties NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), GGZ-Nederland en Verslavingskunde Nederland, de Alliantie Nederland Rookvrij, het ministerie van VWS en het Trimbos-instituut.

 

Verslavingszorg in 2020 rookvrij

Voor de verslavingszorg is afgesproken dat instellingen aangesloten bij Verslavingskunde Nederland in 2020 rookvrij zijn. Uiterlijk in 2025 zijn alle GGZ-instellingen aangesloten bij GGZ Nederland rookvrij. Ook zijn in 2025 alle ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen rookvrij.