Lees voor

Database

Verslavingskunde Nederland bundelt de krachten van de volledige verslavingssector. Daarmee zijn wij het Nederlandse expertisenetwerk op het gebied van verslaving. Ons netwerk ontwikkelt sinds jaren wetenschappelijke richtlijnen, protocollen, rapporten en factsheets om kennis over verslaving te delen en te vergroten. Je kunt alle publicaties hier vinden. Deze publicaties zijn actueel.

Alle zorgstandaarden vind je bij GGZ Standaarden. Je vindt documenten over jeugdigen en jongeren bij Jeugdverslavingszorg. Alle webinars van Verslavingkunde Nederland vind je in het webinar-archief.

Heb je een vraag of een toevoeging? Mail dan naar info@verslavingskundenederland.nl.

Type bron
Problematiek
Doel
Taal
Erkenning

Antenne 2022-2033 – Regiomonitor drugs en risicojongeren (2024)

O.b.v. onderzoekO.b.v. praktijkervaringenOnderzoeksrapportMiddelen algemeen

Antenne Nederland 2022-2023 schetst een actueel beeld van risicojongeren en hun middelengebruik, verteld door (ambulant) jongeren- en straathoekwerkers. Van keet tot voetbaltribune, van de straat tot clubs en raves. De… [lees meer]

Antenne Nederland 2022-2023 schetst een actueel beeld van risicojongeren en hun middelengebruik, verteld door (ambulant) jongeren- en straathoekwerkers. Van keet tot voetbaltribune, van de straat tot clubs en raves.

De regiomonitor ondersteunt professionals en beleidsmakers in het sociale- en veiligheidsdomein bij het begrijpen en duiden van alcohol- en drugsgebruik in risicogroepen die beginnen te experimenteren of al fors gebruiken, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Dit onderzoek is uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam, in opdracht van Verslavingskunde Nederland, met financiering van het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bekijk document

Richtlijnen verantwoord taal- en beeldgebruik over drugs (2024)

OverigeRichtlijnMiddelen algemeen

Journalisten en politie kunnen in artikelen taal en beeld over drugs gebruiken die ongewenste effecten kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan stigmatisering en normalisering van drugsgebruik, wat het gebruik onder bepaalde… [lees meer]

Journalisten en politie kunnen in artikelen taal en beeld over drugs gebruiken die ongewenste effecten kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan stigmatisering en normalisering van drugsgebruik, wat het gebruik onder bepaalde groepen vergroot en de toegang tot hulp beperkt. Om deze effecten te beperken, is een tiplijst ontwikkeld met richtlijnen voor verantwoord taal-en beeldgebruik over drugs.

De tiplijst is tot stand gekomen in samenwerking met het Trimbos-instituut.

 

Bekijk document

Handreiking Lachgas (2024)

BehandelingO.b.v. onderzoekRichtlijnLachgas

De Handreiking Lachgas heeft als doel handvatten te geven aan behandelaren voor deze relatief nieuwe problematiek. Hierbij zijn de laatste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met op de praktijk gerichte aanbevelingen.  De… [lees meer]

De Handreiking Lachgas heeft als doel handvatten te geven aan behandelaren voor deze relatief nieuwe problematiek. Hierbij zijn de laatste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met op de praktijk gerichte aanbevelingen. 

De handreiking is geschreven door deskundige afgevaardigden, wetenschappers, artsen en verpleegkundig specialisten, onder voorzitterschap van Dr. Harmen Beurmanjer, in opdracht van Verslavingskunde Nederland.

Bekijk document

MDR stoornissen in het gebruik van alcohol (herziene richtlijn) (2024)

BehandelingRichtlijnAlcohol

De multidisciplinaire richtlijn stoornissen in het gebruik van alcohol heeft als doel een leidraad te geven voor de dagelijkse praktijk van diagnostiek en behandeling van patiënten met een stoornis in… [lees meer]

De multidisciplinaire richtlijn stoornissen in het gebruik van alcohol heeft als doel een leidraad te geven voor de dagelijkse praktijk van diagnostiek en behandeling van patiënten met een stoornis in het gebruik van alcohol in Nederland. Deze richtlijn bevat ook een weergave van de visie van patiënten op herstel. Waar mogelijk is in de conclusies en aanbevelingen onderscheid gemaakt tussen de behandeldoelstelling abstinentie en minder drinken. De richtlijn is bedoeld voor professionals werkzaam binnen de eerstelijnszorg, algemene geestelijke gezondheidszorg en specialistische geestelijke gezondheidszorg, inclusief verslavingszorg en forensische zorg.

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt), Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen (NVGzP) en patiëntenorganisatie Het Zwarte Gat.

De multidisciplinaire richtlijn is ook te vinden op de database van de federatie van medisch specialisten. De conclusies en aanbevelingen zijn ook overgenomen in de zorgstandaard alcohol.

 

Bekijk document

Kansen voor preventie: online cannabisinterventies (2023)

PreventieO.b.v. praktijkervaringenFactsheetCannabis

Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug in Nederland. Bijna een kwart van de volwassen bevolking heeft wel eens cannabis (hasj en wiet) gebruikt. Dit kan leiden… [lees meer]

Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug in Nederland. Bijna een kwart van de volwassen bevolking heeft wel eens cannabis (hasj en wiet) gebruikt. Dit kan leiden tot problemen.  Om deze problemen te voorkomen is er een breed aanbod van informatie tot en met behandeling. Maar welk aanbod past het beste bij jouw cliënt? Dit overzicht helpt jou en je client om de juiste keuze te maken.

Bekijk document

Handreiking ketamineverslaving (2023)

BehandelingDiagnostiekO.b.v. literatuurO.b.v. praktijkervaringenRichtlijnOpiaten
Bekijk document

CGT-werkboek en -protocol (2023)

BehandelingDiagnostiekO.b.v. literatuurHandboekProtocolMiddelen algemeen

Er zijn verschillende CGT-werkboeken en -protocollen beschikbaar. Je kunt ze bestellen op de site van Perspectief Uitgevers.

Er zijn verschillende CGT-werkboeken en -protocollen beschikbaar. Je kunt ze bestellen op de site van Perspectief Uitgevers.

Bekijk document

Addendum group-oriented cognitive behavioral therapy for substance use and gambling (2022)

BehandelingO.b.v. richtlijnAddendumHandboekGokkenMiddelen algemeen
Bekijk document

Consensusdocument Verslavingskunde Nederland – Zorgverzekeraars Nederland inzake Kwaliteit van Verslavingszorg (2022)

OverigeO.b.v. praktijkervaringenFactsheetMiddelen algemeen

Verslavingskunde Nederland en Zorgverzekeraars Nederland treffen elkaar sinds 2019 geregeld en hebben de ambitie om nauw samen te werken met als doel de onderscheidende kwaliteit van verslavingszorg in Nederland te… [lees meer]

Verslavingskunde Nederland en Zorgverzekeraars Nederland treffen elkaar sinds 2019 geregeld en hebben de ambitie om nauw samen te werken met als doel de onderscheidende kwaliteit van verslavingszorg in Nederland te verhogen.

Dit consensusdocument inzake kwaliteit van zorg in de verslavingszorg is hiervan een eerste gezamenlijk resultaat dat door beide partijen onderschreven wordt. Dit document is tot stand gekomen in een gezamenlijke werkgroep.

Bekijk document

Workbook 4: SET Cognitive behavioural therapy for substance use and gambling (2022)

BehandelingO.b.v. literatuurWerkboekGokkenMiddelen algemeen

Page-to-page English translation of Werkboek 4 cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (individual treatment with 13 sessions)  containing self-monitoring registration forms, fill-in schemes and exercises to do at home and to discuss… [lees meer]

Page-to-page English translation of Werkboek 4 cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (individual treatment with 13 sessions)  containing self-monitoring registration forms, fill-in schemes and exercises to do at home and to discuss in the sessions.
Bekijk document

Workbook 4: Cognitive behavioural therapy for substance use and gambling (2022)

BehandelingO.b.v. literatuurWerkboekGokkenMiddelen algemeen

Page-to-page English translation of Werkboek 4 cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (treatment in 12 groupsessions)  containing self-monitoring registration forms, fill-in schemes and exercises to do at home and to discuss in… [lees meer]

Page-to-page English translation of Werkboek 4 cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (treatment in 12 groupsessions)  containing self-monitoring registration forms, fill-in schemes and exercises to do at home and to discuss in the sessions.

Bekijk document

Handreiking Opiaatonderhoudsbehandeling bij heroïneverslaving met medische heroïne, methadon en buprenorfine (2021)

BehandelingO.b.v. literatuurHandleidingOpiaten

Deze handreiking heeft als doel de kwaliteit van de uitvoeringspraktijk van de opiaatonderhoudsbehandeling vorm te geven en te bestendigen. Het gaat om verantwoorde behandeling met opiaatvervangers (zoals methadon) en/of medische… [lees meer]

Deze handreiking heeft als doel de kwaliteit van de uitvoeringspraktijk van de opiaatonderhoudsbehandeling vorm te geven en te bestendigen. Het gaat om verantwoorde behandeling met opiaatvervangers (zoals methadon) en/of medische heroïne en het inrichten van een professionele organisatie in de huidige methadon- en heroïneverstrekking. Professionals die werken met cliënten met een opiaatverslaving hebben met deze handreiking een praktisch en overzichtelijk instrument in handen om kwalitatief goede zorg en behandeling te kunnen bieden. Met name binnen de medische heroïneverstrekking vindt de behandeling plaats aan de hand van strikte voorschriften. Deze voorschriften vindt u in deze handreiking. Deze handreiking sluit aan op andere bestaande documenten, als de MDR Opiaten, de Standaard Opiaatverslaving en de Richtlijn detoxificatie.

Bekijk document

Inventarisatierapport project Naasten (2020)

PreventieO.b.v. onderzoekOnderzoeksrapportAlcohol

Problematisch alcoholgebruik raakt niet alleen de drinker zelf, maar heeft ook een grote impact op de mensen om hen heen. Er zijn geen concrete cijfers over het aantal naastbetrokkenen, maar… [lees meer]

Problematisch alcoholgebruik raakt niet alleen de drinker zelf, maar heeft ook een grote impact op de mensen om hen heen. Er zijn geen concrete cijfers over het aantal naastbetrokkenen, maar het leven naast iemand met een verslavingsprobleem wordt vaak als zwaar ervaren. Tegelijkertijd zijn naastbetrokkenen een belangrijke schakel bij vroeg signalering, het motiveren tot matigen van het gebruik en bij het motiveren van problematisch gebruikers naar zorg.

Het bieden van interventies voor naasten is voor zowel betere vroegsignalering en toeleiding naar zorg belangrijk, als voor het bewerkstelligen van (betere resultaten in) zorg voor degene met een (potentiele) verslaving. Ten behoeve van het preventieakkoord zal er om bovenstaande redenen een of enkele evidence based interventies voor naastbetrokkenen geselecteerd worden en worden deze landelijk opgeschaald, zodat voor naasten deze interventie(s) met landelijke dekking beschikbaar zijn.

Bekijk document

Inventarisatierapport Digitale preventie en zorg voor mensen met alcoholproblematiek (2020)

PreventieO.b.v. praktijkervaringenOnderzoeksrapportAlcohol

Dit rapport bevat een uitgebreide landelijke inventarisatie naar de toepassing van eHealth en de beschikbare online interventies/toepassingen voor alcoholgebruik. Deze inventarisatie is nodig om tot een samenhangend systeem te komen… [lees meer]

Dit rapport bevat een uitgebreide landelijke inventarisatie naar de toepassing van eHealth en de beschikbare online interventies/toepassingen voor alcoholgebruik.

Deze inventarisatie is nodig om tot een samenhangend systeem te komen waarin we een effectief aanbod bieden, dat snel en makkelijk beschikbaar is. Een speerpunt van Verslavingskunde Nederland is dat preventieve interventies hun doel bereiken, dat ze goed onderbouwd, kosteneffectief en in de praktijk uitvoerbaar zijn. Dat vraagt om planmatige ontwikkeling van nieuwe interventies, toetsing op effectiviteit en waar nodig verbeteringen van bestaande interventies.

Bekijk document

Werkboek 4: Cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (2020)

BehandelingO.b.v. literatuurWerkboekGokkenMiddelen algemeen

Dit werkboek (groepsgericht, standaardvariant) bevat registratieoefeningen en invulopdrachten die als huiswerk aan het eind van de (groeps)bijeenkomst opgegeven worden. Naast het elke week registreren van het gebruik/gokken, oefenen cliënten tussen… [lees meer]

Dit werkboek (groepsgericht, standaardvariant) bevat registratieoefeningen en invulopdrachten die als huiswerk aan het eind van de (groeps)bijeenkomst opgegeven worden. Naast het elke week registreren van het gebruik/gokken, oefenen cliënten tussen de bijeenkomsten met anders denken en ander gedrag. De thema’s die in de bijeenkomsten worden besproken, komen terug in het werkboek. De oefeningen die cliënten tussen de bijeenkomsten doen worden in de bijeenkomst daarna nabesproken.

Bekijk document

Werkboek 3: Cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (2020)

BehandelingO.b.v. literatuurWerkboekGokkenMiddelen algemeen

Dit werkboek (groepsgericht, korte variant) bevat registratieoefeningen en invulopdrachten die als huiswerk aan het eind van de (groeps)bijeenkomst opgegeven worden. Naast het elke week registreren van het gebruik/gokken, oefenen cliënten… [lees meer]

Dit werkboek (groepsgericht, korte variant) bevat registratieoefeningen en invulopdrachten die als huiswerk aan het eind van de (groeps)bijeenkomst opgegeven worden. Naast het elke week registreren van het gebruik/gokken, oefenen cliënten tussen de bijeenkomsten met anders denken en ander gedrag. De thema’s die in de bijeenkomsten worden besproken, komen terug in het werkboek. De oefeningen die cliënten tussen de bijeenkomsten doen worden in de bijeenkomst daarna nabesproken.

Bekijk document

Werkboek 1: Cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (2020)

BehandelingO.b.v. literatuurWerkboekGokkenMiddelen algemeen

Dit werkboek (individueel, korte variant) bevat registratieoefeningen en invulopdrachten die als huiswerk aan het eind van de bijeenkomst opgegeven worden. Naast het elke week registreren van het gebruik/gokken, oefenen cliënten… [lees meer]

Dit werkboek (individueel, korte variant) bevat registratieoefeningen en invulopdrachten die als huiswerk aan het eind van de bijeenkomst opgegeven worden. Naast het elke week registreren van het gebruik/gokken, oefenen cliënten tussen de bijeenkomsten met anders denken en ander gedrag. De thema’s die in de bijeenkomsten worden besproken, komen terug in het werkboek. De oefeningen die cliënten tussen de bijeenkomsten doen worden in de bijeenkomst daarna nabesproken.

Dit werkboek is een samenwerking van Verslavingskunde Nederland en Perspectief Uitgevers.

Bekijk document

Handboek cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (2020)

BehandelingO.b.v. literatuurHandboekGokkenMiddelen algemeen

Dit handboek is ontwikkeld voor behandelaren. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandeling voor mensen die problemen hebben met het gebruik van alcohol, drugs en andere psychotrope stoffen of met gokken…. [lees meer]

Dit handboek is ontwikkeld voor behandelaren. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandeling voor mensen die problemen hebben met het gebruik van alcohol, drugs en andere psychotrope stoffen of met gokken. CGT helpt hen om de situaties te herkennen waarin zij geneigd zijn om te gaan gebruiken, om deze situaties te vermijden, of om in deze situaties hun gebruik of gokgedrag te weerstaan. Daarnaast richt CGT zich op het beter om leren gaan met problemen die met de problematiek van het gebruik of het gokken samenhangen.

Dit Handboek is een samenwerking van Verslavingskunde Nederland en Perspectief Uitgevers.

Bekijk document

State of the art ernstige psychische aandoeningen en verslaving (2020)

OverigeO.b.v. onderzoekOnderzoeksrapportAlgemene psychiatrieMiddelen algemeen

In dit rapport wordt beschreven hoe vaak de combinatie van psychische aandoeningen en verslaving (comorbiditeit) voorkomt, wat het beloop van de aandoening is en welke zorg cliënten vervolgens ontvangen. Meer… [lees meer]

In dit rapport wordt beschreven hoe vaak de combinatie van psychische aandoeningen en verslaving (comorbiditeit) voorkomt, wat het beloop van de aandoening is en welke zorg cliënten vervolgens ontvangen.

Meer dan 100.000 cliënten kampen jaarlijks met een psychische aandoening en een verslaving. Zij hebben vaak meer en ernstigere klinische en maatschappelijke problemen dan mensen met een enkelvoudig aandoening. Het is voor deze groep cliënten moeilijk om een behandeling te (blijven) volgen. Als er behandeling is, knappen ze minder goed op en is het risico op terugval groter dan bij mensen met een enkelvoudige aandoening.

  • Veel cliënten hebben behoefte aan een gecombineerde behandeling van beide aandoeningen, de inzet van ervaringsdeskundigheid, een respectvolle bejegening en goede nazorg.
  • Veel professionals geven aan dat hun organisatie of omgeving niet voldoende is ingericht op deze gecombineerde behandeling.
Bekijk document

Addendum individual cognitive behavioral therapy for substance use and gambling (2019)

BehandelingO.b.v. richtlijnAddendumHandboekGokkenMiddelen algemeen

Om behandelaren behulpzaam te zijn is dit Engelstalige addendum gemaakt bij de ‘Handleiding 2 Individuele cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik’. In dit addendum zijn de Engelse vertalingen opgenomen van de psycho-educatie… [lees meer]

Om behandelaren behulpzaam te zijn is dit Engelstalige addendum gemaakt bij de ‘Handleiding 2 Individuele cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik’. In dit addendum zijn de Engelse vertalingen opgenomen van de psycho-educatie in Handleiding 2. Het geeft uitleg van de begrippen en middeleninformatie. Het gaat om een keuze uit Handleiding 2 waarvan verwacht wordt dat daaraan behoefte is. Met name Nederlandse behandelaren krijgen daarmee steun in de rug om ook cliënten in de Engelse taal te behandelen. De paginacijfers in het Addendum verwijzen steeds naar de desbetreffende pagina’s in Handleiding 2.

Bekijk document