Lees voor
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • 12 september 2024

    Marjan Verschuure – Over kansen zien, authentiek leiderschap en medemenselijkheid

    Marjan Verschuure is als bestuurder van IrisZorg lid van het algemeen bestuur van Verslavingskunde Nederland. Begin oktober neemt zij afscheid van haar functie als voorzitter van de raad van bestuur…

    Lees meer »
    9 juli 2024

    Hoe is het met de winnaar van de Herstelaward 2023

    TRIPS is een vernieuwende manier om met jongeren in behandeling te werken aan het terugvalpreventieplan. Op de Landelijke Dag 2023 kreeg het project van Brijder Jeugd, Youz Verslavingszorg en Redesigning…

    Lees meer »
    4 juli 2024

    LADIS-cijfers verslavingszorg 2018-2023

    Op 4 juli 2024 zijn de kerncijfers over de ontwikkeling van verslavingszorg gepubliceerd. Deze ‘LADIS’ rapportage gaat over de cijfers van 2018-2023 en heeft betrekking op de deelnemende instellingen van…

    Lees meer »
    10 juni 2024

    Gino Cornelius: nieuwe coördinator preventie en vroegsignalering

    Gino Cornelius is coördinerend preventiedeskundige bij Youz, onderdeel van Antes. Sinds dit jaar is hij, samen met Floor van Bakkum, ook coördinator van de programmalijn Preventie en Vroegsignalering van Verslavingskunde…

    Lees meer »
    15 mei 2024

    Het gesprek aangaan over alcohol in ziekenhuizen

    In een nieuwe video van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) roepen Andrea Rozema en Maag-, Darm- en Leverarts Henk-Marijn de Jonge van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zorgprofessionals op om in…

    Lees meer »
    22 april 2024

    Position Paper Jeugdverslavingszorg 2024

    De jeugdverslavingszorg is een belangrijk en onontbeerlijk onderdeel in de keten van de jeugdhulpverlening. De jeugd heeft de toekomst. En daarom is een goede start erg van belang. Als we…

    Lees meer »
    11 april 2024

    Interview dr. Harmen Beurmanjer over de handreiking Lachgas

    Interview met dr. Harmen Beurmanjer – Novadic-Kentron. Harmen Beurmanjer was voorzitter van de werkgroep Handreiking Lachgas. De handreiking is tot stand gekomen in opdracht van Verslavingskunde Nederland. Waarom een handreiking…

    Lees meer »
    9 april 2024

    Antenne 2022-2023 – Regiomonitor drugs en risicojongeren

    In samenwerking met 10 verslavingszorgsinstellingen hebben onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam voor de derde keer de ontwikkelingen van (problematisch) middelengebruik bij jonge risicogroepen onderzocht. Antenne Nederland 2022-2023 schetst een…

    Lees meer »
    4 april 2024

    Infosheet voor verantwoord taal- en beeldgebruik over drugs

    In de media wordt nog regelmatig onwenselijke communicatie gebruikt bij berichtgeving over drugs. Verkeerd gekozen woorden en beelden kunnen bijdragen aan stigmatisering. En sommige beelden zijn zo expliciet dat ze…

    Lees meer »
    15 februari 2024

    LADIS-cijfers verslavingszorg 2017-2022 bekend

    Voor het eerst sinds 7 jaar worden er weer cijfers gerapporteerd over de ontwikkeling van verslavingszorg. Deze ‘LADIS’ rapportage gaat over de jaren 2017-2022 en heeft betrekking op de deelnemende…

    Lees meer »
    8 februari 2024

    Werkboek cognitieve gedragstherapie – Poolse editie

    Bij verslavingsinstellingen melden zich steeds vaker mensen uit Polen (arbeidsmigranten, studenten, expats, familie) die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen om een behandeling te kunnen volgen. Voor hen is…

    Lees meer »
    30 januari 2024

    Webinarserie met ervaringsdeskundigen en professionals over verslaving en andere psychische problematiek

    Verslaving en psychische problematiek komen vaak samen voor, maar de zorg voor mensen die te maken hebben met beide is vaak apart georganiseerd. Bij de behandeling van verslaving in combinatie…

    Lees meer »
    11 december 2023

    Interventies voor naasten erkend

    De interventie ‘5 Stappen’ is voor volwassen naasten van mensen die overmatig alcohol en/of andere drugs gebruiken en/of gokproblematiek hebben. De interventie wil de last voor de naasten verminderen. Deze interventie…

    Lees meer »
    13 november 2023

    Presentaties downloaden Landelijke Dag 2023

    Je kunt de presentaties van de Landelijke Dag 2023 nu downloaden. De Landelijke Dag stond in het teken van comorbiditeit en verslaving. Niet van elke workshop is een presentatie beschikbaar. …

    Lees meer »
    2 november 2023

    Ruud Rutten – Over de waarde van data en kunst in de verslavingszorg

    Ruud Rutten, bestuurder van Tactus Verslavingszorg, stond aan de wieg van Resultaten Scoren en Verslavingskunde Nederland en was lid van het Dagelijks Bestuur. Hij promoveerde afgelopen maand op het onderzoek…

    Lees meer »
    2 november 2023

    Terugblik Landelijke Dag 2023 (met foto’s!)

    We kijken terug op een inspirerende Landelijke Dag 2023, op 13 oktober. De dag stond geheel in het teken van comorbiditeit en verslaving. De foto’s zijn gemaakt door Froukje Vernooij.…

    Lees meer »
    2 november 2023

    Bekijk alle webinars terug

    Ouderen & verslaving, gameverslaving bij jongeren en seksverslaving: je kunt alle eerdere webinars van Verslavingskunde Nederland nu gratis terugkijken in het webinararchief. Ook de presentaties van de online Landelijke Dag…

    Lees meer »
    19 oktober 2023

    Redesigning Relapse: TRIPS wint Herstelaward 2023

    Redesigning Relapse: TRIPS (Brijder, YOUZ Verslavingszorg en Redesigning Psychiatry) heeft de Herstelaward gewonnen. Sinds 2018 reikt Verslavingskunde Nederland jaarlijks de Herstelaward uit aan het beste idee voor herstel van verslaving. Dat…

    Lees meer »
    16 oktober 2023

    Campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ 2023

    De landelijke en regionale campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ gaat op 6 november van start. Het ultieme doel van deze campagne is om bij te dragen aan het bevorderen van…

    Lees meer »
    16 oktober 2023

    Enquête psychische aandoeningen en middelengebruik

    Psychische problematiek en middelengebruik komen vaak samen voor, maar de zorg voor mensen met deze twee soorten problematiek is vaak apart georganiseerd. Als zorgprofessional kun je dan te maken krijgen…

    Lees meer »