Interview Lieke Knapen

Lieke Knapen was als klinisch psycholoog en directeur Verslavingskunde van Novadic-Kentron betrokken bij Verslavingskunde Nederland. Vanuit haar rol als directeur Verslavingskunde nam zij ook deel aan de Inhoudelijke Adviesraad (voorheen PSID), waarin managers met inhoudelijke achtergrond het beleid binnen de organisatie brengen. Zij verlaat het DB en AB van Verslavingskunde Nederland vanwege haar nieuwe functie bij Fivoor. Eén dag in de week blijft Knapen werkzaam als klinisch psycholoog bij Novadic-Kentron.

Het mooiste compliment vind ik als cliënten zeggen dat ze zich welkom voelen.

Waarde voor de maatschappij
“Het meest trots ben ik op de bijdrage aan herstel van mensen waarbij problematisch middelengebruik speelt. Maar ook hoe de verslavingszorg zich inzet voor minder stigmatisering. Dat is waardevol. We pakken daarmee als sector een forse verantwoordelijkheid. Ook wachten we niet totdat iemand zich aanmeldt maar gaan preventief te werk. Dat is in de loop van de jaren steeds belangrijker geworden. Dat maakt de verslavingszorg van grote waarde voor de maatschappij.”

Samen iets voor elkaar krijgen
“Deelnemen aan Verslavingskunde Nederland is erg leerzaam. Binnen de instellingen doe je natuurlijk veel, maar Verslavingskunde Nederland is landelijk. Het verbindt en daardoor zie je veel breder wat een impact je kunt maken. Het is tof om een steentje te kunnen bijdragen en je krijgt zelf veel mee van wat er speelt binnen de sector. Bovendien is het laagdrempelig, ook in de programmalijnen kun je je expertise delen en samen iets voor elkaar krijgen.”

De kracht van Verslavingskunde Nederland
“Het is een mooi overkoepelend initiatief, met enthousiaste mensen die gedreven zijn in hun werk. Er wordt tijd en energie in gestoken, er komt genoeg expertise samen, waardoor je veel samen kunt oppakken. Dat is de kracht van Verslavingskunde Nederland. De nieuwe Handreiking Contingenty Management is daar een mooi voorbeeld van. Verslavingskunde Nederland biedt de ruimte om een handreiking te maken en er is samenwerking tussen experts op dat gebied. Kortom, we zetten allemaal onze schouders eronder en dat geeft de een grotere kans van slagen dan dat elke instelling voor zichzelf aan de slag gaat met zo’n thema.”

Meer laten zien wat we aan expertise in huis hebben
“De aandacht voor de bredere scope van de verslavingszorg en het belang voor de maatschappij in alle facetten mag best meer onder de aandacht gebracht worden. Verslavingskunde Nederland mag nog veel meer definiëren wat ze doet, duidelijker onder woorden brengen wat ze aan expertise in huis heeft en hoe dat tot nut kan zijn.”

Samenwerking, transparantie en bereidheid om te leren
“Op dit moment moet je in de zorg met steeds minder mensen meer doen. Dat vraagt overal om meer samenwerking. Iedereen zoekt naar manieren om dat te doen. Maar wij werken al goed samen. Van preventie tot en met langdurig herstel en palliatieve zorg. Natuurlijk moeten de instellingen ook financieel zelfstandig draaien, maar dit samenwerkingsverband is een kans om elkaar tegemoet te treden, om kennis te delen. Soms is dat kwetsbaar, maar binnen Verslavingskunde Nederland is er plek om open het gesprek aan te gaan en gezamenlijk oplossingen te vinden. Verslavingskunde Nederland staat voor mij daarom voor samenwerking, transparantie en bereidheid om te leren.”