Hoe is het met de winnaar van de Herstelaward 2023

TRIPS is een vernieuwende manier om met jongeren in behandeling te werken aan het terugvalpreventieplan. Op de Landelijke Dag 2023 kreeg het project van Brijder Jeugd, Youz Verslavingszorg en Redesigning Psychiatry de Herstelaward uitgereikt. Het doel van TRIPS is om op een interactieve manier signalen te herkennen, bespreken en op te schrijven bij terugval en daarnaast ook vooruit te kijken naar waar kansen liggen om stappen vooruit te zetten.

Uit het juryrapport van de Herstelaward: “TRIPS wint de eerste prijs vanwege het innovatieve karakter. Het project draagt bij aan herstel, heeft oog voor implementatie en evidentie. De potentiële impact van dit project wordt gezien als groot, want het kan breed bijdragen aan een andere kijk op terugvalpreventie. Het is herstel- in plaats van stoornis gericht.

Taal is daarbij erg belangrijk, zegt Lucca Kroot van Redesigning Psychiatry. Als je de term ‘voorkomen van terugval’ weghaalt en er ‘herkennen van valkuilen’ voor in de plaats zet, dan verander je ook het gesprek erover. Dat heeft een groot effect. Daarnaast is het visuele aspect van belang. Concreet de woorden zien die je opschrijft is erg belangrijk voor het proces.

De jongeren én de behandelaren vinden het leuk om ermee te werken. Het zorgt voor positieve, spontanere gesprekken. ‘Het zou mooi zijn om het ontwerp uit te breiden met nieuwe materialen’, zegt Lucca. ‘We willen echter wel laagdrempelig blijven.’

De boekjes zijn online te downloaden, maar het is goed om ze ook zichtbaar op de afdelingen te hebben. Daarom zijn er met het geld van de Herstelaward nieuwe behandelboekjes bijgedrukt om ze over verschillende afdelingen te verspreiden. Voor het eerst worden de boekjes nu ook in groepsbehandelingen gebruikt, om de kracht in elkaars plan van aanpak te delen.

Op 18 oktober wordt er tijdens de Landelijke Dag weer een Herstelaward uitgereikt voor het beste idee voor herstel van verslaving 2024.