Herstelruimte Emmen van VNN wint de Herstelaward 2022
Tijdens de Landelijke Dag van Verslavingskunde Nederland heeft het project Herstelruimte Emmen van VNN de Herstelaward 2022 gewonnen. Er waren drie genomineerde projecten die in twee minuten hun project mochten pitchen in de Zalen van Zeven in Utrecht. Herstelruimte Emmen kreeg de meeste stemmen van het publiek.
Waarom zijn deze projecten genomineerd? Omdat ze echt iets toevoegen aan het werken aan herstel, omdat ze net die focus hebben waar anderen nog niet aan gedacht hebben, omdat ze simpel zijn en makkelijk op te zetten. En omdat ze echt helpen.
Herstelruimte Emmen is een ontmoetingsplek in Facet Emmen waar je ervaringen kunt delen, kennis en inspiratie op kunt doen en steun kunt vinden. Een plek waar je kunt werken aan herstel. Dat kan herstel zijn van verslaving, psychische kwetsbaarheid en/of andere nare ervaringen. Herstellen gaat niet altijd over genezen, maar over welbevinden. Je eigen leven in de hand krijgen en weer verder kunnen. Herstelruimte Emmen biedt verschillende cursussen, trainingen en workshops die je kunt benutten. Labels en diagnoses spelen géén rol. Iedereen is welkom.
De twee andere genomineerden waren:
Inloop Oldenzaal van Tactus: op donderdagavond en op zondagmiddag is er een inloop voor mensen in herstel. Vooral de zondag is soms lastig voor mensen die een klein sociaal netwerk hebben. Daar wordt gezamenlijk koffie/thee gedronken en spelletjes gedaan. Regelmatig wordt ook gezamenlijk gegeten op de zondag.
Stigmatools, een project van Gelders zorgbelang, de bagagedrager, IrisZorg en Ixta Noa
Stigmatools is een koffer met verschillende spelvormen die op luchtige wijze stigma zichtbaar en bespreekbaar maakt. Het is voelbaar en merkbaar dat gesprekken op gang komen en moeilijke onderwerpen besproken worden zonder dat het te zwaar wordt. De ludieke luchtigheid, het enigszins gestructureerd bespreken van onderwerpen creëert ruimte en verminderd vooroordelen.
De Herstelaward 2022 is gemaakt door vijf deelnemers van Werk en dagbesteding van Tactus Verslavingszorg in Enschede. Tactus streeft er met dit kunstproject naar om deelnemers een, voor hen, waardevolle bijdrage te laten leveren. Werk waarvoor je ‘s ochtends je wekker wil zetten, waar je energie van krijgt en trots op bent. Om zo een begin te maken met herstel. De kleuren van de mozaïek staan enerzijds voor de verschillende onderdelen die een rol spelen bij herstel zoals inkomen, wonen en werk, maar ook voor de kleurrijkheid van mensen zelf. Om een geslaagd hersteltraject te hebben, hebben alle punten aandacht nodig en verdienen ze allemaal, net als in de award, een even grote plaats. De spiegel staat voor de zelfreflectie die nodig is in een hersteltraject. Kritisch naar jezelf kijken en blijven kijken is in herstel een ‘on going proces’. Net als de award een cirkel die aandacht blijft vragen.