Lotgenotencontactavond maakt chemseksproblematiek bespreekbaar

Chemseks kan tot ernstige, complexe problematiek leiden, die bovendien stijgende is. Schaamte speelt hierbij een grote rol. De problemen liggen verborgen en de mensen met deze problemen zijn moeilijk te bereiken. Dat we mensen met deze problematiek voor het eerst hebben kunnen samenbrengen met een Lotgenotencontactavond, om op een gezonde manier contact te hebben en elkaar te ondersteunen met advies, is daarom een unicum. De Lotgenotencontactavond is een initatief van het FACT Opiatenteam van IrisZorg in Arnhem.

Het doel van de groep: ontwikkelen van gezonde contacten/ontmoetingen zonder drugs en seks, waarbij men steun vindt bij elkaar. Dit doel blijkt van essentieel belang vanwege het grote taboe op chemseksproblematiek. We zien in de praktijk verschillende (toenemende) problemen naast verslaving: persoonlijkheidsproblematiek, depressie, trauma, toenemende lichamelijke klachten zoals ernstige wonden aan armen/benen, soa’s en ondervoeding. Ook is er vaak sprake van eenzaamheid en sociale angst. Hoe eerder we mensen die hiermee te maken hebben kunnen bereiken, hoe beter.

De Lotgenotencontactavond blijkt dan ook een succes omdat we op deze manier de problemen uit de taboesfeer halen en mensen uit hun eenzaamheid. Men bespreekt eigen problemen en dilemma’s, waar men voorheen alleen mee rondliep en zich ervoor schaamde. Deelnemers zitten in verschillende fases van herstel waardoor zij elkaar kunnen ondersteunen met advies. We zien de eigenwaarde groeien bij deelnemers. Voor sommigen is dit het enige gezonde contact van de week.

De groep is ook een manier om kennis te delen, wat ook bijdraagt aan hun herstel. We behandelen thema’s als hoe om te gaan met je emoties, wat houdt het verslaafde brein in en wat kun je doen om schade te beperken met harmreduction (verstrekken van schone spuiten en naalden) en hoe veilig te slammen (intraveneus drugs gebruiken).

Een andere positieve uitkomst van dit project is dat we een samenwerking aangaan met het COC om een chemsekscafé te starten, met als doel het eerder identificeren van de doelgroep op een laagdrempelige manier. Zo kan men sneller starten met behandeling. Daarnaast is dit een extra impuls om de problemen bespreekbaar te maken en daarmee nog meer uit de taboesfeer te halen. Erkennen en openheid zijn de stappen onderweg naar herstel.

<< terug naar overzicht