LADIS-cijfers verslavingszorg 2018-2023

Op 4 juli 2024 zijn de kerncijfers over de ontwikkeling van verslavingszorg gepubliceerd. Deze ‘LADIS’ rapportage gaat over de cijfers van 2018-2023 en heeft betrekking op de deelnemende instellingen van de gespecialiseerde verslavingszorg. Het is daarmee één van de belangrijkste bronnen om de trends van verslavingsproblematiek te monitoren.

Trends

Alcohol is nog veruit de meeste behandelde verslaving, gevolgd door cannabis, opiaten en cocaïne. Hierbij is alcohol bij ouderen het meest voorkomende middel en cannabis bij jongeren. Het aantal behandelde patiënten blijft redelijk stabiel, maar daaruit kunnen we niet concluderen dat er minder verslavingsproblematiek is. Het kan zijn dat de zorgvraag toeneemt, maar dat instellingen om diverse redenen (plafonds, personeelstekorten, financiële grenzen) niet meer mensen kúnnen behandelen.

Gokken

Sinds enkele jaren is de online gokmarkt opengesteld. Verslavingskunde Nederland, de Nederlandse ggz en de Nationaal Rapporteur Verslavingen hebben er meermaals op gewezen dat daardoor problematisch gokgedrag zou kunnen toenemen. De cijfers van 2023 laten inderdaad meer behandelingen in gokverslaving zien. De vertraging in de cijfers komt voort uit het feit dat het lang duurt voordat iemand met gokproblematiek bij verslavingszorg in beeld komt. De kentering in deze trend is zorgwekkend en vereist aandacht.

Bekijk hier het volledige LADIS rapport 2018-2023